Żywienie po zakończeniu terapii

powrót

Po zakończeniu leczenia każdy pacjent chce jak najszybciej wrócić do spożywania tradycyjnych posiłków. Niestety czasami
jest to niemożliwe z powodu dysfagii (trudności z połykaniem) lub innych skutków ubocznych leczenia – które mogą utrzymywać się jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu terapii. Jest kilka sposobów, które mogą ułatwić stopniowy powrót do tradycyjnego żywienia.

Najważniejsze jest, aby pacjent zaczął znowu jeść swoje ulubione potrawy, jednak przygotowane w taki sposób, aby były bardziej miękkie i łatwe do przełknięcia:

  • można polewać potrawy sosami, które je zmiękczą i ułatwią przełykanie,
  • bardzo drobno siekać mięso pieczone lub duszone,
  • przygotowując kanapki usuwać skórkę od chleba,
  • gotowane potrawy podawać po rozdrobnieniu w mikserze.

Można również zwiększać wartość odżywczą potraw poprzez dodawanie specjalnych płynnych preparatów odżywczych, np. Nutridrink Protein 125 ml.

Więcej na temat specjalistycznych preparatów odżywczych, opracowanych z myślą o pacjentach onkologicznych Nutridrink Protein 125 ml przeczytasz na stronie www.nutriciaoncology.pl

Odczuwanie smaku

Chemio – i radioterapia powodują zmiany w kubkach smakowych. Dlatego chory może mieć „zachcianki” na nietypowe smaki i potrawy. Występujące objawy mają zazwyczaj charakter przejściowy, a do momentu ich ustąpienia można stosować kilka sposobów,
które spowodują, że posiłki będą lepiej smakowały.

Jednym ze sposobów jest dodawanie do posiłków aromatycznych ziół i przypraw. Pomagają one „obudzić” „uśpione” kubki smakowe,
które potrzebują teraz silniejszych bodźców. W przypadku złej tolerancji mocno aromatycznych posiłków, należy zrezygnować z dodatku przypraw i próbować dodawać inne produkty, które złagodzą smak potraw, np. jogurt, majonez, itp. Aby pobudzać zmysł smaku i „budzić” kubki smakowe można dodawać do potraw ocet lub sok z cytryny. Jednak u osób, które cierpią na bóle w jamie ustnej lub gardle, cierpkie lub kwaśne potrawy mogą powodować podrażnienia.

Higiena posiłków

W tym okresie należy również szczególnie zadbać o higienę w czasie przygotowywania posiłków. Zdarza się, że pacjenci
mają w tym okresie obniżoną odporność, więc organizm może być bardziej podatny na zatrucia. Dlatego pamiętajmy o następujących radach:

  • Przed przygotowaniem posiłku należy dokładnie umyć ręce ciepłą wodą i mydłem.
  • Trzeba dokładnie myć naczynia kuchenne i deski do krojenia.
  • Blaty kuchenne powinno się regularnie przecierać środkiem antybakteryjnym, a ściereczki kuchenne powinny być wymieniane częściej niż zwykle.
  • Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą być dobrze ugotowane: nie powinno się jeść jajek „na miękko” ani krwistego befsztyka.

Więcej informacji na temat żywienia medycznego odnajdziesz w sekcji oraz na Preparaty odżywcze w chorobie nowotworowej oraz
na stronie www.nutriciaoncology.pl