Odżywianie w miastenii

powrót

Odpowiednio zbilansowana dieta w miastenii przede wszystkim zapobiega spadkowi napięcia mięśniowego oraz utracie siły mięśni. Ponadto chroni pacjenta przed osłabieniem organizmu, spadkiem odporności oraz wystąpieniem infekcji bakteryjnych i wirusowych.

W początkowych etapach choroby, kiedy pacjent jest w stanie samodzielnie spożywać posiłki, jego dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowej pracy mięśni, a więc białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i soli mineralnych.

 

Niezbędne składniki odżywcze

Białko zawarte w posiłkach jest niezbędne do budowy mięśni oraz zapewnia ich prawidłowe napięcie. Najlepiej jest spożywać białko pełnowartościowe, które znajduje się w:

  • mleku i jego przetworach (sery twarogowe, jogurty naturalne, maślanka, kefir),
  • mięsie drobiowym, wołowym, cielęcinie,
  • jajkach,
  • rybach – zawierają one również kwasy tłuszczowe omega-3, które są konieczne do budowy tkanki mięśniowej.

Do prawidłowej pracy mięśni niezbędne są również pierwiastki, a zwłaszcza magnez, wapń oraz sód i potas. Magnez obecny jest w bananach, kakao, czekoladzie, orzechach (laskowych, włoskich), migdałach, kaszach (gryczana, jęczmienna) oraz pełnoziarnistym pieczywie (graham, żytnie). Niedobór magnezu powoduje bolesne skurcze mięśni oraz drgania powiek i drżenie rąk. Wapń jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni. Najlepsze źródło wapnia stanowią mleko i jego przetwory oraz ser żółty. Jednakże ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie należy spożywać więcej niż 2 plasterki sera żółtego w ciągu dnia. Bogate źródło zarówno wapnia, jak i magnezu stanowi dobrej jakości woda mineralna. Spośród wód dostępnych w sklepach, najlepiej wybierać te o zawartości magnezu powyżej 50 mg/l oraz wapnia powyżej 100 mg/l. Natomiast sód i potas są niezbędne do utrzymania prawidłowego napięcia mięśni. Dobrym źródłem tych pierwiastków są warzywa i owoce, zwłaszcza pomidory, ziemniaki, banany, czarna porzeczka.

 

Zaawansowane stadium choroby

W zaawansowanym stadium choroby pacjenci wymagają całodobowej opieki. Opiekunowie osób chorych na miastenię muszą tak przygotowywać posiłki, aby nie stwarzały trudności w spożywaniu. W tym celu nadaje się potrawom konsystencję płynną lub papki za pomocą miksera lub przecierając przez sitko. Chorzy spożywają je za pomocą słomki lub łyżeczki. Pacjent powinien spożywać około 6-7 posiłków dziennie o małej objętości.

 

Wsparcie żywieniowe

Niekiedy chorzy, nie chcąc być karmieni przez opiekuna, ograniczają ilości spożywanych posiłków lub odmawiają jedzenia. W takim przypadku warto podawać podopiecznemu produkty do żywienia medycznego – Nutridrink. Zawierają one w małej objętości dużo białka, energii oraz składników odżywczych. Ich płynna postać ułatwia spożywanie i chroni przed pogorszeniem stanu odżywienia.

Nutridrink może zastąpić posiłek lub być spożywany pomiędzy nimi. Dostępny jest w aptekach, bez recepty.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”