Żywienie chorych po udarze

powrót

W wyniku udaru mózgu często dochodzi do niedowładów kończyn, częściowego lub całkowitego paraliżu, zaburzeń widzenia, problemów z połykaniem i samoobsługą, utraty apetytu. Prowadzić to może do niedostatecznego odżywienia się pacjenta, co z kolei obniża skuteczność rehabilitacji i pogarsza samopoczucie chorego. Dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na żywienie pacjentów po udarze.

 

Żywienie po udarze

Osoby po udarze mają problemy z jedzeniem, ze względu na brak apetytu, złe samopoczucie, trudności z poruszaniem i przygotowywaniem posiłków, niemożność posługiwania się sztućcami czy zaburzenia połykania. Ważna jest w tym przypadku rola opiekuna, który powinien zadbać o to, by pacjent spożywał wystarczającą ilość energii i składników odżywczych. Warto, aby przyrządzane posiłki były:

  • wysokoenergetyczne,
  • łatwe w spożyciu (np. o gładkiej konsystencji, w postaci papki),
  • smaczne,
  • urozmaicone,
  • estetycznie podane.

 

Jakie pokarmy wyeliminować po udarze?

W większości przypadków u pacjentów poudarowych obserwuje się podwyższone ciśnienie krwi i zwiększony poziom cholesterolu. Są to czynniki predysponujące do kolejnego udaru. By mu zapobiec, należy wyeliminować:

  • zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu tłuste mięsa, podroby, masło,
  • bogate w sód (podwyższający ciśnienie krwi) słone przekąski, konserwy, żywność wysoko przetworzoną i typu fast food.

Zdecydowanie nie poleca się potraw ciężkostrawnych, smażonych i wzdymających. Warto też ograniczać ilość dodawanej soli kuchennej, gotowych mieszanek przyprawowych i kostek bulionowych, gdyż zawierają sporo sodu. Pierwiastek ten występuje w dużej ilości w płatkach zbożowych, pieczywie, serach i przetworach mięsnych (także chudych), dlatego nawet nie dosalając potraw i unikając niezdrowych przekąsek, spożywamy go dużo. Dobrze zatem czytać etykiety i wybierać produkty niskosodowe, czyli  zawierające mniej niż 150 mg sodu w porcji.

 

Co jeść po udarze mózgu?

W menu po udarze powinny znaleźć się produkty takie jak:

  • chude mięso (drób, cielęcina),
  • ryby (zawierają zdrowe kwasy omega-3, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy),
  • mleko i jego przetwory,
  • kasze, ryże, makarony (najlepiej pełnoziarniste),
  • oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona,
  • warzywa i owoce.

Potrawy należy gotować lub dusić, przyprawiać ziołami, aromatyzowaną oliwą z oliwek, pestkami i nasionami.

Pacjenci zagrożeni niedowagą mogą włączyć do jadłospisu wysokoenergetyczne produkty do żywienia medycznego. Są to produkty kompletne, czyli zawierające cały zestaw niezbędnych makro- i mikroskładników. Mogą zatem stanowić samodzielne posiłki. Mogą być też dodawane do tradycyjnych dań, czyniąc je bardziej odżywczymi i zbilansowanymi.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”