Problemy z jedzeniem po operacji

powrót

Większość planowanych operacji wymaga, aby przed zabiegiem chory unikał spożywania określonych potraw lub był na czczo. Prowadzi to do znacznego osłabienia organizmu pacjenta. Po zabiegu operacyjnym chory musi odpowiednio się odżywiać, aby wrócić do pełni sił.

 

Problemy po operacji

W zależności od charakteru operacji, kilka dni po zabiegu chory musi odżywiać się w taki sposób, aby nie obciążać układu pokarmowego, zwłaszcza po operacjach w obrębie jamy brzusznej. Aby organizm pacjenta mógł się regenerować, a rany szybko się goiły, dieta chorego musi dostarczyć w odpowiednich ilościach wszystkich składników odżywczych oraz kalorii. Niestety po operacji oraz w wyniku leczenia farmakologicznego chorzy często odmawiają przyjmowania posiłków z powodu:

  • braku apetytu,
  • zaburzenia smaku i zapachu,
  • trudności z gryzieniem,
  • problemów w połykaniu,
  • biegunek,
  • wymiotów,
  • nudności,
  • bólów brzucha,
  • niemożności samodzielnego jedzenia (osłabienia, niedowłady).

Spożywanie po zabiegu operacyjnym posiłków ubogich w energię i białko prowadzi do wielu powikłań. Stan zdrowia chorego pogarsza się, rany pooperacyjne dłużej się goją, chory nie ma sił, aby uczestniczyć w zabiegach rehabilitacyjnych. Pacjent pozostaje w łóżku, co wydłuża okres powrotu do zdrowia. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, należy po zabiegu operacyjnym zadbać o odpowiednie żywienie chorego.

 

Żywienie po operacji

Opiekując się chorym poddanym zabiegowi operacyjnemu, należy przygotowywać odpowiednio zbilansowane posiłki – bogate w białko oraz energię, które są niezbędne do gojenia się ran oraz wzmocnienia organizmu.
Aby nie dopuścić do pogorszenia stanu zdrowia chorego oraz umożliwić jak najszybszy powrót do pełni sił, należy kierować się poniższymi zaleceniami:

  • Chory powinien spożywać 5 posiłków dziennie, o małych objętościach, w celu uniknięcia dolegliwości ze strony układu pokarmowego – nudności, wzdęcia, wymioty.
  • Potrawy powinny być kolorowe oraz atrakcyjnie podane, ponieważ apetyczny wygląd posiłku sprawi, że chory zje go chętniej.
  • Nie należy zmuszać chorego do spożywania posiłków, ponieważ nerwowa atmosfera wpływa niekorzystnie na zdrowie chorego oraz zniechęca do spożywania pokarmu.
  • Należy starać się komponować posiłki z produktów dozwolonych w danej jednostce chorobowej, które podopieczny lubi spożywać.
  • Jeżeli chory ma problemy z gryzieniem lub połykaniem, należy przygotowywać posiłki o konsystencji płynnej lub papkowatej,
  • Przy zaburzeniach smaku potrawy powinny być odpowiednio przyprawione, najlepiej ziołami o wyrazistym aromacie, takimi jak bazylia, oregano, majeranek, kminek, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon, wanilia. Co więcej, dodatek ziół ułatwia trawienie pokarmów.
  • Potrawy powinny być podawane w odpowiedniej temperaturze, aby nie dopuścić do poparzenia się chorego.
  • Chory powinien dużo pić, najlepiej wodę mineralną niegazowaną, herbatę ziołową, sok z marchwi oraz soki wielowarzywne. Nie powinien pić soków z grejpfrutów i pomarańczy, ponieważ niekorzystnie wpływają na metabolizm leków oraz mogą podrażniać błoną śluzową układu pokarmowego.
  • Wskazany jest odpoczynek po posiłkach.

 

 Produkty do żywienia medycznego

Kiedy chory ma problemy z jedzeniem po operacji, można podać mu preparat odżywczy Nutridrink. Jest to preparat do żywienia medycznego, który w małej objętości zawiera dużo energii i białka oraz składników odżywczych. Nutridrink jest dostępny w każdej aptece. Jego stosowanie pomaga:

  • odzyskać siły po operacji,
  • zmniejszyć częstotliwość występowania powikłań pooperacyjnych,
  • ograniczyć niezamierzoną utratę masy ciała,
  • poprawić siłę mięśniową,
  • skrócić czas pobytu w szpitalu,
  • obniżyć koszty leczenia i opieki.

Odpowiedni sposób żywienia chorego po zabiegu operacyjnym jest tak samo ważne jak przyjmowanie lekarstw, ponieważ chroni przed utratą sił oraz wzmacnia odporność, a także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”