Przygotowanie do operacji

powrót

Ryzyko powikłań pooperacyjnych można zmniejszyć, odpowiednio przygotowując pacjenta do zabiegu. Odpowiednie żywienie chorego jest ważnym elementem przygotowania do operacji i odgrywa istotną rolę w szybkim powrocie do zdrowia.

 

Jak przygotować chorego do operacji?

W okresie przedoperacyjnym należy przygotować pacjenta do zabiegu zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Zabieg operacyjny wykonywany jest w różnych jednostkach chorobowych. W wyniku toczącego się procesu chorobowego dochodzi do osłabienia organizmu.

Taki stan prowadzi do wielu powikłań pooperacyjnych, jakimi są zakażenia bakteryjne oraz wirusowe, trudno gojące się rany pooperacyjne.
Okres oczekiwania na zabieg operacyjny jest bardzo stresujący dla chorego. Nadmierny stres zwiększa dolegliwości chorobowe, dlatego opiekun powinien zadbać o odpowiedni wypoczynek swojego podopiecznego oraz zapewnić mu odpowiedni komfort psychiczny.
Mało osób zdaje sobie sprawę, jak ważny jest odpowiedni sposób żywienia osoby oczekującej na zabieg operacyjny. Dzięki przestrzeganiu odpowiedniej diety chory szybciej nabiera sił i wraca do zdrowia. Ponadto dobry stan odżywienia chorego zapobiega powikłaniom podczas samego zabiegu oraz przyspiesza gojenie się ran pooperacyjnych.Jak więc odżywiać chorego przed zabiegiem?

 

Żywienie przed operacją

Organizm osoby chorej wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze. W wyniku toczącego się procesu chorobowego zwiększa się podstawowa przemiana materii. Ponadto najczęściej osoby chore nie mają apetytu oraz chęci, aby spożywać posiłki, co prowadzi do niedoboru składników odżywczych oraz nasilenia objawów chorobowych.
Opieka nad osobą chorą oczekującą na zabieg operacyjny powinna polegać przede wszystkim na zapewnieniu podopiecznemu odpowiednio skomponowanych posiłków, które dostarczą wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białko, tłuszcz, węglowodany, sole mineralne oraz witaminy).
Aby nie zniechęcić podopiecznego do spożywania posiłków, należy podawać mu potrawy o małych objętościach, ale 5-6 razy dziennie. Najlepiej, aby w każdym posiłku był obecny produkt zawierający pełnowartościowe białko, którego źródło stanowią: mięso drobiowe (kurczak, indyk), cielęcina oraz ryby. Bogate w białko są również jajka, ale ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie powinno się spożywać więcej niż 3 sztuki w tygodniu. Aby zapobiec zaparciom, które często występują u osób chorych, w ich posiłkach powinien być obecny błonnik, który reguluje pracę jelit. Dobrym źródłem błonnika oraz witamin i soli mineralnych są owoce i warzywa. Spośród dostępnych na rynku zaleca się ich podawanie chorym najlepiej w postaci musów, przecierów lub soków z jabłek, bananów, marchwi i pomidorów. Owoce cytrusowe mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, powodując ból. Z warzyw powinno się unikać kapusty, grochu, fasoli, cebuli, ponieważ często wywołują wzdęcia. Ponadto nie zaleca się podawania osobom chorym potraw smażonych i tłustych ze względu na ich długi okres przebywania w żołądku.
Jeśli pomimo wysiłku opiekuna, chory nie wyraża chęci spożywania posiłków, korzystne będzie uzupełnienie diety chorego gotowymi preparatami odżywczymi typu Nutridrink. W małej objętości zawierają dużo energii i białka o wysokiej wartości biologicznej. Produkty do żywienia medycznego są dostępne tylko w aptekach. Spożywanie ich przed zabiegiem poprawia stan odżywienia chorego, co zapobiega komplikacjom po operacji oraz przyspiesza powrót do zdrowia.

 

Więcej na temat doustnych preparatów odżywczych dowiesz się na www.nutridrink.pl.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”