Zalecenia dla pacjenta po operacji

powrót

Zabieg operacyjny jest dla organizmu bardzo stresujący. W zależności od charakteru operacji, proces powrotu do zdrowia zajmuje kilka tygodni. Po operacji pacjenci są osłabieni, nie mają sił do wykonywania codziennych czynności, dlatego też zaleca się im ograniczenie wysiłku fizycznego oraz prowadzenie oszczędzającego trybu życia.

 

Zalecenia po zabiegu chirurgicznym

  • Przez 2-3 tygodnie należy prowadzić oszczędzający tryb życia.
  • Należy ograniczyć wysiłek fizyczny do codziennych czynności, takich jak przygotowywanie i spożywanie posiłków, mycie, spokojny spacer.
  • Po operacji narządów jamy brzusznej oraz klatki piersiowej przez kilka miesięcy nie wolno dźwigać ciężkich przedmiotów.
  • Należy odpowiednio pielęgnować ranę po zabiegu: zmieniać opatrunki zgodnie z zaleceniami lekarza. Ma to na celu zapobieganie zakażeniom bakteryjnym, ponadto rana szybciej się goi. W tym okresie miejsce operacji należy myć mydłem bezzapachowym i hipoalergicznym.
  • W okresie gojenia ran pooperacyjnych należy nosić lekkie, przewiewne ubrania z naturalnych tkanin, aby uniknąć podrażnienia rany oraz zapobiec zakażeniom bateryjnym i grzybiczym.
  • Przez pierwsze 2 miesiące po przebytym zabiegu należy zastąpić kąpiel wannie codziennym krótkim prysznicem letnią wodą.
  • Należy zadbać o odpowiedni sposób żywienia.

 

Żywienie po operacji

  1. Jadłospis chorego powinien być łatwostrawny, aby nie dopuszczać do długotrwałego zalegania pokarmu w układzie pokarmowym.
  2. Duża zawartość pełnowartościowego białka zapewnia szybkie gojenie się ran, a także zapobiega zanikom mięśni u osób leżących.
  3. W każdym posiłku powinny być obecne warzywa i owoce, które są źródłem witamin i soli mineralnych niezbędnych w procesie regeneracji organizmu.
  4. Błonnik obecny w pieczywie pełnoziarnistym oraz warzywach i owocach zapobiega zaparciom i biegunkom, reguluje pracę jelit oraz chroni przed chorobami układu krążenia (miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie).
  5. Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze lub duszone, ponieważ takie dania są łatwostrawne.
  6. Należy pić 2-3 litry napojów dziennie (sok z marchwi, zielona herbata, woda mineralna), co zapewnia prawidłową funkcje nerek oraz chroni przed obrzękami.
  7. Posiłki należy spożywać w regularnych odstępach czasu, 5-6 razy dziennie, o małych objętościach.

Jeżeli chory odmawia spożywania posiłków, dochodzi do osłabienia organizmu, chory nie ma sił, aby powrócić do zdrowia oraz uczestniczyć w procesie rehabilitacji. W takiej sytuacji należy zadbać o odpowiednie odżywianie podopiecznego, wprowadzając do menu chorego produkty do żywienia medycznego, które w małej objętości dostarczają dużo energii oraz składników odżywczych. Preparaty odżywcze są do nabycia w każdej aptece. Należy spożywać je regularnie – 2 opakowania produktu przez min 14 dni, lub dłużej – aż do momentu odzyskania sił.

Żywienie bogate w energię i białko, sprawia, że pacjent po operacji szybciej odzyskuje siły i wraca do zdrowia.

 

Więcej na temat żywienia medycznego, przeczytasz na www.nutridrink.pl.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”