Problemy żywieniowe w chorobie Parkinsona

powrót

Zaburzenia ruchu i koordynacji, utrata apetytu, dolegliwości gastryczne, problemy z przyjmowaniem połykaniem pokarmu, trudności w wykonywaniu prostych codziennych czynności są częstymi problemami towarzyszącymi chorobie Parkinsona. Negatywnie wpływają na stan odżywienia pacjenta, jego samopoczucie i skuteczność leczenia.
 

Istota i objawy choroby Parkinsona

Choroba Parkinsona to choroba neurologiczna, rozwijająca się najczęściej u osób po 60. roku życia. Charakteryzuje się postępującym zanikiem komórek produkujących dopaminę – neuroprzekaźnik ważny dla właściwej koordynacji ruchów i utrzymania napięcia mięśniowego. Niedobór tej substancji odpowiada za typowe dla choroby Parkinsona symptomy:

  • spowolnienie ruchowe (bradykinezja),
  • trudności w inicjacji ruchów (akinezja),
  • zaburzenia chodu i równowagi,
  • niekontrolowane drżenie,
  • sztywność mięśni,
  • trudności w połykaniu.

 

Problemy żywieniowe chorych na Parkinsona

Wymienione objawy są przyczyną pojawienia się u pacjentów z chorobą Parkinsona problemów z jedzeniem.

Wynikają one z:

  • utrudnionego przygotowywania i spożywania posiłków,
  • gorszego samopoczucia i utraty chęci do jedzenia,
  • zwiększonego zapotrzebowania na energię.

Ze względu na trudności w wykonywaniu precyzyjnych czynności, pacjenci z chorobą Parkinsona mogą mieć problem z samodzielnym przygotowywaniem posiłków. Również ich spożywanie może stanowić kłopot. Chorzy często nie są w stanie posługiwać się sztućcami oraz skarżą się na problemy z gryzieniem, żuciem i połykaniem pokarmów. Ponadto obniżony nastrój, zmiany w odczuwaniu smaków i szybkie osiąganie stanu sytości są przyczyną przyjmowania mniejszej ilości pokarmu, a to z kolei bezpośrednio przekłada się na utratę wagi.

Wielu pacjentów cierpi również na refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofanie się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Dolegliwość ta charakteryzuje się silnym uczuciem pieczenia w przełyku. Poza tym chorobie Parkinsona towarzyszą zaparcia i bóle brzucha, a także nudności. Te ostatnie są skutkiem ubocznym przyjmowania leku – lewodopy
 

Utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia w chorobie Parkinsona

Obserwowane w chorobie Parkinsona problemy z jedzeniem są przyczyną trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. U niemal połowy pacjentów notuje się chudnięcie, już w pierwszych etapach choroby. Efekt ten potęguje zwiększone zapotrzebowanie na energię, która zużywana jest na mimowolne ruchy, drżenie i wzmożone napięcie mięśniowe.

Ze względu na to, że utrata wagi jest zewnętrznym objawem niedoboru energii i składników odżywczych, należy zwrócić szczególną uwagę na jadłospis osoby z chorobą Parkinsona. Niedostateczny stan odżywienia może bowiem wpływać na obniżenie skuteczności leków, osłabienie i gorsze samopoczucie pacjenta.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”