Chory unieruchomiony powinien jeść mniej

powrót

FAŁSZ…

Wbrew pozorom, chory unieruchomiony nie powinien jeść mniej niż przed chorobą. Często powinien wręcz zwiększyć ilość spożywanych posiłków. W czasie choroby wzrasta zapotrzebowanie organizmu na białko, energię i inne składniki odżywcze, nawet dwukrotnie. Umożliwiają optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego i przebieg procesów odbudowy komórek. Dobrze odżywiony organizm może też lepiej odpowiedzieć na zastosowane leczenie i lepiej sobie radzi w czasie rehabilitacji, która wymaga dużego wysiłku ze strony pacjenta.

Potrzeba zwiększenia ilości przyjmowanych pokarmów w niektórych przypadkach wynika ze strat składników odżywczych, np. jeśli chory ma biegunkę lub wymiotuje. Ponadto pewne schorzenia przebiegają z upośledzeniem wchłaniania z jelita. Jeżeli unieruchomienie jest skutkiem złamań lub zabiegu operacyjnego to prawidłowe żywienie wspomaga proces odbudowy tkanek.

Chorzy unieruchomieni potrzebują dodatkowej energii również na leczenie odleżyn, które są poważnym problemem. Udowodniono, że wysokokaloryczna dieta, bogata w białko, argininę, przeciwutleniacze i pierwiastki śladowe, korzystnie wpływa na zapobieganie odleżynom a gdy  już się rozwinęły –  na proces gojenia się.

 

Autor: Redakcja “Opieki nad chorym”